Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Hidden Masterpieces :The Day After (1983)



Επειδη ελαβα αρκετα mail που εχουν να κανουν με τα προηγουμενα post, και απο οτι βλεπω ο χωρος των ταινιων τρομου μας ενωνει, θα γραψω ακομα ενα post για ταινια -η συγκεκριμενη αν και εχει πολλα στοιχεια τρομου ειναι περισσοτερο ταινια κοινωνικοπολιτικου χαρακτηρα- που θεωρω masterpiece και το αφηνουμε μετα για αρκετο καιρο।(για να ακουσουμε και λιγο μουσικη).

H ταινια που γυριστηκε απο τον Nicholas Meyer (γνωστος για την συμμετοχη του στα γυρισματα των ταινιων του star trek) για το Αμερικανικο καναλι ABC Television Network κυκλοφορησε το 1983. Η ταινια μας δειχνει την ζωη των κατοικων του Lawrence στο Kansas καποια 24ωρα πριν τον πυρηνικο ολεθρο, οπως και την ζωη των αμερικανων πολιτων λιγο μετα τον βομβαρδισμο απο την Σοβιετικη ενωση.

θα μπορουσαμε να πουμε πως χωριζεται σε δυο μερη। Το πρωτο λειτουργει ως το "the day before" μερος οπου οι χαρακτηρες αναλυονται, ενω παραλληλα ο θεατης μπαινει στο κλιμα, κυριως λογω των αναφορων που γινονται ανα τακτα χρονικα διαστηματα απο την τηλεοραση και το ραδιοφωνο. Σε αυτο το μερος ειναι σημαντικο να παρατηρησουμε την αντιδραση του μεσου αμερικανου που συνεχιζει απλα την ζωη του, εχοντας απολυτη εμπιστοσυνη στην κυβερνηση.

Το δευτερο μερος λειτουργει ως το "the day after" μερος οπου οι λιγοι πλεον ζωντανοι, μετα την επιθεση, προσπαθουν να συγκεντρωθουν και να οργανωθουν μη πιστευοντας αυτο που μολις εγινε ενω ταυτοχρονα η ραδιενεργεια τους θεριζει. Χαρακτηριστικες ειναι οι κουβεντες μεταξυ των αγροτων της περιοχης που σκεφτονται τροπους για να ξανα καλλιεργησουν (παραλληλα η ταινια τα χωνει κανονικα σε θεους και κυβερνησεις) .

Η ταινια ειναι ακρως ατμοσφαιρικη με παρα πολυ καλα εφε για την εποχη ειδικα αν σκεφτουμε οτι γυριστηκε για την τηλεοραση, καλες ερμηνειες, σοκαριστικες σκηνες (οπως αυτη στην υπαιθρια εκκλησια και στο γυμναστηρο) καθως και bad ending(που τις δινει πολλους ποντους). Η ταινία έλαβε δυο βραβεία Emmy.

Οποιος δεν το εχει δει, δεν ξερει τι χανει ειλικρινα. Απλα υπερανω κριτικης...

"Hello is anybody there? anybody at all?"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου